Haberler

Türkiye’nin İlk Cep Uydusu Grizu-263A Uzaya Fırlatıldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı’nın tasarladığı uydu, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle Türkiye saatiyle 18.25’te ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı’nın temel haberleşme olanaklarının gerçekleştirilmesi amacıyla tasarladıkları uydu, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

Cep uydusu, 1 saatlik yolculuğun ardından uzayda roketten ayrıldı. Bundan sonraki süreçte kendi yörüngesinde hızla dönmeye başlayacak uydu, daha sonra yavaşlayacak ve dünyaya ilk sinyali göndermeye başlayacak.

Grizu 263 takımı danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Ekibin yoğun duygular içerisinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Ekmekçi, “Artık yılların emeği bir uydumuz var. Artık yörüngede yer almasını bekliyoruz. Sinyallerimi takip edeceğiz bundan sonra. Onu da alınca çok sevineceğiz ve hayallerimizin peşinden koşmaya devam edeceğiz. Duygu dolu anlar yaşadık. Her başarının ardında aslında acı- tatlı anılar oluyor. Biz de çok anı biriktirdik. Bu anılar devam edecek. Uydu roketten çıktıktan sonra kendi etrafında dönecek. İçindeki bir sistem bunu yavaşlatacak ve sonunda sinyal vermeye başlayacak. Umutla bekliyoruz. Uzay çalışmaları içerisinde birçok riskleri barındırıyor. Şu ana kadar her şey yolunda gitti. Bundan sonra da inşallah yolunda gidecektir. Sinyal almayı heyecanla bekleyeceğiz. Dünyanın herhangi bir yerinden de ilk sinyal alınabilir. Gelebilecek ilk sinyal haberi bizleri çok mutlu edecektir” dedi.

GRIZU-263a Uydusu

GRIZU-263A Nedir?

Cep uyduları uzay çalışmalarında görev yükü ve haberleşme sitemlerinin testi gibi alanlarda uygun maliyetlerinden dolayı tercih edilmektedirler. Grizu-263A Cep uydusu 5 temel alt sistemden ve bu sistemlerin sabitlendiği ve korunduğu bir gövdeden oluşmaktadır. Cep uydu alt sistemleri Elektrik Güç Alt Sistemi (EGS), Yerleşik Bilgisayar Alt Sistemi (YBS), Haberleşme Alt Sistemi (HS), Yönelim Belirleme Alt Sistemi (YBKS) ve Faydalı Yük Alt Sistemi (FYS) olarak adlandırılmaktadır.

GRIZU-263A hangi özelliklere sahip?

5x5x5 santimetre boyutlarındaki Türkiye’nin ilk ‘pocketqube uydusu’ olma özelliğini taşıyan cep uydusu , pandemi nedeniyle geçen yılki uzay yolculuğu ertelendi. Grizu-263A Cep uydusu küp şeklinde olup 5cm x 5cm x 5cm boyutlarında ve 237g ağırlığa sahiptir.

Uydu modüler bir şekilde tasarlandığından farklı yararlı yükler kolayca uydumuza entegre edilebilir. Bu sayede uydu farklı yararlı yükler ile temel alt sistemleri değişmeden uzay görevlerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.  Uydu dünyaya göndereceği veri paketi içerisinde alt sistemlerin tükettiği ve güneş panellerinden elde edilen güç bilgileri, uydunun yörüngedeki hareketlerinin analizi için atalet verileri, UTC zaman bilgileri ve uydu iç sıcaklık bilgisi bulunmaktadır. Uydu ayrıca yer istasyonu ile uydu arasında çift yönlü haberleşmenin test edilebilmesi için tele komut ile bazı temel işlevleri yerine getirebilmektedir. Bu işlevlerden bazıları uydunun telemetri gönderim periyodunun değiştirilmesi, yer istasyonundan gönderilen küçük veri paketlerinin tekrar dünyaya yayınlanması gibi işlevlerdir.

Uygu 4 yıl boyunca Alçak Dünya Yörüngesinde hareketini sürdürecek. Yaklaşık 1 yıl boyunca aktif bir şekilde çalışması beklenecek.

Proje web sitesi: https://grizu263.beun.edu.tr/

12 Ocak 2022 tarihli Amatorce Sohbetler konusu- GRIZU-263 Uydusu Gidiyor

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Add Blocker uygulamanızı bu site için devre dışı bırakın. Rahatsız edici bir reklam uygulamamız yoktur. Please turn the Add Blocker off as you may see there is no annoying ads in the blog.